Skip to main content

Mød en frivillig - portræt af Anne

4. februar 2025

Anne Dahl Hansen: Spejderliv, fællesskab og frivillighed gennem et halvt århundrede

Som gruppeleder i De Grønne Pigespejdere i Aalbæk har Anne Dahl Hansen i mere end 25 år skabt meningsfulde oplevelser for unge piger. Med en dyb kærlighed til spejderlivet og en stærk tro på fællesskabet er hun en af de frivillige, der gør en forskel hver eneste uge.

Anne Dahl Hansen har altid haft spejderånden i blodet. Opvokset i en familie, hvor begge forældre var engagerede i spejderbevægelsen, faldt det hende naturligt at træde ind i fællesskabet. Som barn var hun KFUK-spejder i Skagen, og allerede som 15-årig blev hun patruljefører. Senere tog livet hende væk fra spejderarbejdet for en tid, men da hun vendte tilbage til Aalbæk, blev hun hurtigt headhuntet tilbage til spejderlivet.

- Jeg fik arbejde som lærer på Aalbæk Skole, og der gik ikke lang før, jeg blev prikket på skulderen og spurgt, om jeg ikke havde været spejder. Det måtte jeg jo indrømme, og kort efter var jeg igen en del af det fællesskab, fortæller Anne med et smil.

Frivillighed som en naturlig del af hverdagen
I dag er Anne gruppeleder for De Grønne Pigespejdere i Aalbæk, hvor hun sammen med fire andre ledere driver den lille lokale gruppe med ti spejderpiger. Arbejdet indebærer ugentlige møder, weekendture og lejre samt et organisatorisk ansvar på både lokalt og nationalt plan.

- Vi har et rigtig godt fællesskab i ledergruppen, og vi sørger for at planlægge, så det hele kan gå op i en højere enhed også med familie og andet arbejde. Vi ved, at tid altid er en udfordring i frivilligt arbejde, men vi støtter hinanden og har en fleksibel tilgang, så vi kan træde til for hinanden, når det er nødvendigt.

Anne har også i flere år været en del af organisationens nationale arbejde, hvor hun har arbejdet strategisk med at støtte og udvikle spejdergrupper på tværs af landet: - Det har givet en ekstra dimension til spejderlivet at have indflydelse på, hvad vi som spejderkorps skal fokusere på, siger hun.

Spejderarbejdet former liv
Gennem årene har Anne oplevet, hvordan spejderlivet kan være livsforandrende for både børn og voksne.

- Nogle piger begynder til spejder, og de tør knap nok stryge en tændstik. Efter et halvt år sover de i telt i to graders varme og klarer sig selv hele weekenden. Det er fantastisk at se den udvikling!

Hun fremhæver også de store spejderlejre som særligt betydningsfulde øjeblikke: - Når vores piger deltager i landslejre med flere tusinde spejdere, får de en oplevelse for livet. De lærer at klare sig selv, tage ansvar og finde glæde i fællesskabet. Det er nogle af de øjeblikke, der gør, at man bliver ved som frivillig.

For Anne Dahl Hansen handler spejderlivet ikke kun om praktiske færdigheder, men også om at udvikle stærke værdier: -Vi lærer pigerne at tage ansvar, samarbejde og stole på sig selv. Det er noget, de kan tage med sig resten af livet.

Opfordring til andre: Sig ja!
For Anne er frivillighed ikke blot en opgave, men en måde at leve på. Udover spejderarbejdet er hun også engageret i sine børns idrætsforeninger, hvor hun trækker på sine organisatoriske kompetencer tillært både fra spejderarbejdet samt sit nuværende arbejde i lærernes fagforening.

Hendes råd til andre, der overvejer at blive frivillige, er klart: - Kast dig ud i det! Man får så meget igen. Og hvis du bliver spurgt, om du vil hjælpe – så sig ja! Mange går rundt og tænker, at de gerne vil gøre en forskel, men venter på at blive spurgt. Hvis vi som frivillige er bedre til at sige direkte, hvad vi har brug for hjælp til, er jeg sikker på, at flere vil træde til.

En fremtid med frivillighed
Anne ser frem til mange flere år med spejderlivet. Selvom det frivillige arbejde kræver tid og engagement, er det også en kilde til energi og glæde.

- Jeg har ingen planer om at stoppe. Frivilligt arbejde giver mig så meget tilbage – fællesskab, oplevelser og følelsen af at gøre en forskel. Det er en stor del af mit liv.

Hun håber, at endnu flere vil opdage glæden ved at engagere sig frivilligt: - Det kræver ikke nødvendigvis meget tid – nogle gange er et par timer nok til at gøre en forskel. Hvis vi alle hjælper lidt, bliver opgaverne lettere, og fællesskabet stærkere, fastslår hun.

Andre portrætter

Oprettet: 4. februar 2025
Anne Dahl Hansen: Spejderliv, fællesskab og frivillighed gennem et halvt århundrede Som gruppeleder i De Grønne Pigespejdere i Aalbæk har Anne Dah...
Oprettet: 25. november 2024
Peter kæmpede for at holde liv i Strandby, og i dag strømmer folk til Sjov på Strandby Havn: For mig handler det om at give noget tilbage 33-årige...
Oprettet: 25. oktober 2024
Rikke Rugholt vil afstigmatisere psykiske lidelser: Vi skal være inkluderende frem for ekskluderende Min motivation for det frivillige arbejde stå...
Oprettet: 17. september 2024
Formanden i FUF ønsker nye perspektiver i debatten om unges mistrivsel: Lad os nu fokusere på alt det, de unge kan 56-årige Birgitte Mathiasen har...
Oprettet: 10. september 2024
Formanden i Frederikshavn Blackhawks har fulgt en sport i rivende udvikling - i Frederikshavn er vi bare de bedste Bjørn Kortegaard Fuglsang er fr...
Oprettet: 30. august 2024
Jens Erik Sørensen har været en frivillig drivkraft i hele sit liv: Hvis folk spørger, sige jeg bare ja 69-årige Jens Erik Sørensen fra Skagen kan...
Oprettet: 28. juni 2024
Anne-Grete er frivillig gældsrådgiver med en livslang passion for at hjælpe andre Motivationen bag Anne-Grete Jensens frivillige arbejde som gælds...
Oprettet: 27. maj 2024
Lotte og Hanne har gennem et helt liv gået forrest med frivilligt arbejde I madsalen hos Cup No.1 er der plads til alle slags mennesker som frivil...